Drogliberalismens Mecka A.K.A Whistler

Ni som följt bloggen vet redan att droger är vanligt här i Whistler med omnejd. Vi skrev tidigare bland annat om de magiska svamparna som växer vid hot springs... Det är dock inte bara det som odlas här i skogarna, flera av dem som odlar för eget bruk eller de som säljer marijuana gör det i skogen. Det är inte alls ovanligt att känna lukten av sådana odlingar som skogsflanör. Det är olagligt och polisens sätt att ta i tu med problemet är med hjälp av helikopter och hundar. Utöver alkohol så är det inget konstigt att bruka sådana droger dagligen, ung som gammal, att ta en joint innan arbetet eller innan man kör till affären är standard.


Drogerna nämnt ovan klassas bland de lättare varianterna, lika vanliga men aningen tyngre som förekommer är LSD, ecstasy och kokain. Vilka används i större utsträckning till fest. Whistler är en feststad med stort F. Varje år kommer tusentals människor hit för att just festa och alltså inte för att åka skidor och cykla som man kan tro. Än mer tragiskt är att kokain har blivit en drog som används för att mer eller mindre klara av arbetsdagen. Den stora omsättningen på arbetskraft, konkurrens och de förhållandevis dåliga anställningsskyddet gör att man utnyttjas av arbetsgivarna på ett sätt vi inte ser hemma. För att orka med arbetsdagarna drar många, innan skiftet börjar, en lina kokain och när passet är över intas en hel del öl för att koppla av. När helgen kommer är det dags att festa och det med råge! För att få till fest måste vardagssupandet såklart överträffs. Resultatet av hela cykeln är stora mängder alkohol och droger under arbetsveckorna, enorma mängder till helgen.


De finns tre kategorier av "the locals" här i Whistler. De är dem som fötts och vuxit upp här, de som har köpt hus och flyttat hit och de som flyttat hit utan att äga sitt boende. Kategori ett har jag inte så mycket att säga om, har hittills nämligen inte träffat någon "äkta Whistlerbo" det kanske knappt finns några?? Den stora skillnaden mellan de två kvarvarande kategorierna är dock ett faktum. De som köpt ett boende och flyttat hit har PENGAR, utbildning, fina jobb och status. De som flyttat hit utan pengar att kunna äga sitt eget boende, de har sällan heller fina jobb, utbildning eller status. De är i en ständig kamp om lågsäsongs jobben, i en ständig kamp om att hålla sig flytande ekonomiskt. Det är inte ovanligt att de har tre eller fler deltidsjobb samtidigt. De som är lågavlönade här är riktigt lågavlönade och att bara tjäna runt 50-60 kronor i timmen är inget konstigt. Det i kontrast med ovanligt hög boende och matkostnad är ingen super kombination. Många som bor här och har bott här i 5-20 år lever med denna press hela tiden. Att söka nytt jobb inför varje säsong år in och år ut. För fast jobb året om det existerar nästan inte om man inte är eftertraktad med bra meriter eller utbildning. Många har drog- och alkoholproblem och anledningen är helt enkelt arbetssituationen. Om du bara har ett jobb räcker inte pengarna, om du har två räcker inte pengarna heller, har du tre går du runt men då gäller det att orka med dem också. Hur orkar man i längden med tre jobb? Droger och alkohol.


Det här är den sorgliga delen av turistjätten, paradiset Whistler. Många dras hit och trivs som handen i handsken med allt vad de storslagna bergen har att ge. Många gör allt för att kunna stanna och hankar sig kvar på ett eller annat sätt. De trivs och de mår bra, de är nöjda med vad de får. Men en vanlig dödlig har inte råd att leva här på ett bra sätt. Sakta men säkert, utan att de ens verkar märka det så är många djupt nere i ett beroende. Efter fem, tio, tjugo års levande i Whistler med droger som räddning för att klara av arbetsveckan och ännu mer droger i slutet av veckan, är enligt mig helt klart ett ganska tungt beroende. Även om de in te tycker att de har ett beroende. De anser bara att de lever livet och har kul. Men är alkohol och droger så kul? Kan man vara 30-40 år och haft en "festa varje helg livsstil" sen man var 20 och inte kallas alkoholist? Kan en människa som intagit alkohol och andra droger MINST 2 gånger i veckan i 10-20 år verkligen må bra i sinnet och kroppen?


Nä, även fast man verkligen vill tro det kanske det inte finns en perfekt plats på jorden. Whistler är alltså inte perfekt, men ganska nära ändå....


På tal om beroende så finns det iaf två i Whistler som med säkerhet är beroende av "det vita pulvret"... Vad gör man en regnig och grå dag om inte baka både bullar och chokladchips cookies? Liiiite ont i magen var det sen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback